Samosa
A samosa (szamósza) egy indiai, olajban sült, vegán tésztabatyu. Nem a leggyorsabb előétel, kell hozzá kis előkészület is, de megéri egy kicsit pepecselni vele. A végeredmény elrepít a mesés, fűszerillatú keletre!
Hozzávalók és elkészítés
Töltelék
- ½ kg főtt, tört krumpli
- 1 bögre fagyasztott borsó
- 1 tk koriander mag
- 2 tk római kömény
- 1 tk chili por
- 1 tk pirospaprika
- 1 tk só
- kevés olaj
Koriandert, chilit, római köményt szárazon lepirítjuk, a többi fűszerrel és a sóval mozsárban megtörjük. A serpenyőben olajat hevítünk, rádobjuk a fűszert és elkeverjük, majd a tört krumplit alaposan átforgatjuk benne, végül a borsót is hozzá adjuk. Hagyjuk hűlni, közben elkészítjük a tésztát
Tészta:
- 300 g liszt
- 6 ek olaj
- ½ tk só
- kevés víz (1-1½ dl)
A lisztet elmorzsoljuk az olajjal, sóval, majd annyi vízzel amit felvesz, kemény tésztát gyúrunk. Kis pihentetés után 12 részre osztjuk, golyókat formázunk, amit aztán kerek lappá nyújtunk. A lapokat elfelezzük, tehát összesen 24 samosa jön ki. Minden félből tölcsért formázunk: ahol összeér, kevés vízzel megkenve jól összeragasztható egy kis nyomkodással.
A tölcséreket megtöltjük a fűszeres krumplival. Ne maradjon bent levegő. A tölcsér tetején elég ha egy centis csíkot hagyunk meg, bevizezve ezt is zárjuk le. A tölcsér oldalán a "ragasztás" később, a teteje összezárásánál ne legyen él! A fenti kép segít, egyszerűbb, mint ahogy hangzik!
Az elkészült kis háromszögeket bő, forró olajban kisütjük, lecsepegtetjük és forrón kínáljuk, mentás, fokhagymás joghurt illik hozzá.Jó étvágyat!
Ebédre valamit?